6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin Ek III Bölümünün 1.1. Maddesi, “İş ekipmanlarının bakım, onarım ve periyodik kontrolleri, ilgili ulusal ve uluslararası standartlarda belirlenen aralıklarda ve kriterlerde, imalatçı verileri ile fen ve tekniğin gereklilikleri dikkate alınarak yapılır.” hükmü bulunmaktadır.

Anılan yönetmeliğin, 2. Periyodik Kontrole Tabi İş Ekipmanları maddesinin, 2.1. Basınçlı Kap ve Tesisatlar bentinin, 2.1.1. alt benti “Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır. Ancak iş ekipmanının özelliği ve işletmeden kaynaklanan zorunlu şartlar gereğince hidrostatik test yapma imkânı olmayan basınçlı kaplarda hidrostatik test yerine standartlarda belirtilen tahribatsız muayene yöntemleri de uygulanabilir. Bu durumda, düzenlenecek periyodik kontrol raporlarında bu husus gerekçesi ile birlikte belirtilir.” hükmüne yer vermiştir.

Yine aynı yönetmeliğin 2.1.2. alt benti; “Basınçlı kap ve tesisatların periyodik kontrolleri, 22/1/2007 tarihli ve 26411 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği, 31/12/2012 tarihli ve 28514 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Taşınabilir Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği ve 30/12/2006 tarihli ve 26392 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliğinde yer alan ve bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olmayan hususlar saklı kalmak kaydıyla ilgili standartlarda belirtilen kriterlere göre yapılır.” hükmündedir.

Firmanız bünyesindeki basınçlı kapların periyodik kontrolleri kapsamında test ve muayenelerini yapan kişilerin bağımsızlık, tarafsızlık ve güvenirlilik açısından muayene ettikleri ekipmanın tasarımcısı, tedarikçisi, montajcısı, satıcısı, sahibi, kullanıcısı, bakımcısı veya bu kesimlerin yetkili temsilcisi olmamasına ve muayeneyi yapan kuruluşların akredite olmasına dikkat ediniz. Basınçlı kapların kontrol süre ve kriterleri de verilmiştir.

Kaldırma ve İletme Ekipmanları işyerlerinde yük, personel ve malzeme kaldırma ve taşınmasında sürekli olarak kullanılan ve işletme koşulları açısından yapısal olarak sürekli tehlike barındıran makine ve ekipmanlardır. Bu ekipmanlar işletme içerisinde çalışanlara yakın mesafede bulundurulmaları ve kullandırılmaları dolayısıyla sürekli kontrol ve gözetim altında tutulması gereken tehlike arz edebilecek iş araçlarıdır. Ülkemizde kaldırma ve iletme araçlarının yanlış kullanılması sonucu çok sayıda üzücü kaza vakası oluşmaktadır.

Kaldırma ve İletme ekipmanlarının periyodik kontrol zorunluluğu; İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin Ek-III bölümü 2. Periyodik Kontrole Tabi İş Ekipmanları maddesinin altındaki 2.2. bendinde (Kaldırma Ve İletme Ekipmanları) ve alt bentlerinde belirtilmiştir.

Kaldırma ve İletme ekipmanları kontrolünde; Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edi­len yükün en az 1,25 katı yük ile yapılmaktadır. Bu yük testi ile birlikte ilgili yönetmelik bentlerinde bu ekipmanlarda etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenlerinin bulunmasını zorunlu kılmıştır.

Kaldırma ve İletme Makinelerinin periyodik kontrol aralığı ve kriterleri standartlar ile belirlenmemiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır. Bu hususlar, imalatçı tarafından belirlenmemiş ise iş ekipmanının periyodik kontrolü, bulunduğu işyeri ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi faktörler göz önünde bulundurularak, iş güvenliği profesyonellerince yapılacak risk değerlendirmesi sonuçlarına göre, belirlenecek aralıklarda yapılır. Belirlenen periyodik kontrol aralığının bu Yönetmelikte belirtilen istisnalar dışında bir yılı aşmaması gerekir.

Petra İsg, bünyesindeki Makine Mühendisi yetkin kontrolörleri ile hassas ve kalibreli ölçüm araçları vasıtasıyla işletmenizde kullanılan Kaldırma ve İletme Ekipmanlarının periyodik kontrol ve testlerinde Akredite Muayene Kuruluşu olarak sizlere yüksek standartlarda hizmet sunarak bağımsız tarafsız ve güvenilir 3. Taraf mühendislik kontrolleri gerçekleştirmektedir.

Petra İsg  olarak akreditasyon kapsamında periyodik kontrolü gerçekleştirilen ekipmanlar:

  • Vinç ( Gezer Köprülü, Portal, Monoray, Kule, Yükleyici Kren )
  • Caraskal
  • Platform
  • Yükseltilebilen Seyyar İş Platformu
  • Asılı Erişim Donanımı
  • Sütunlu Çalışma Platformu
  • Taşıt Kaldırma Donanımı ( Araç Kaldırma Lifti )
  • Kriko
  • Çektirme ( Halatlı, Zincirli )
  • Transpalet
  • İstif Makinesi
  • Forklift
  • İnşaat Asansörü

Elektrik Tesisatı ve Topraklama Periyodik Ölçüm ve Kontrolü

Topraklama Ölçümü Periyodik Kontrolü, Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği madde 10 – a’ da açıklandığı üzere her topraklama tesisi, montaj esnasında ve işletme aşamalarında periyodik olarak kontrol edilecektir.

Yapılacak kontroller;

Gözle muayene,

Koruma iletkenlerinin, ana ve tamamlayıcı potansiyel dengeleme iletkenleri bağlantılarının sürekliliğinin ölçülmesi ve denetlenmesi,

Toprak özgül direncinin ölçülmesi,

Topraklama ( yasenema ) direncinin ölçülmesi,

Beslemenin otomatik kesilip kesilmediğinin denetlenmesi,

Çevrim empedansının kontrolü,

Kaçak Akım Koruma düzeninin kontrolü şeklinde sıralanmaktadır.

Yapılacak kontrollerde Yönetmelik Ek-P’de verilen şekilde formların kullanılması tavsiye olunur. Kontrol periyotlarına da aynı ekte değinilmiştir. Çeşitli topraklama tesislerinin işletme dönemi içinde denetleme periyotları

Elektrik üretim, iletim, dağıtım tesisleri ( Hatlar hariç ) : 2 sene

Enerji nakil ve dağıtım hatları : 5 sene

Sanayi tesisleri ve ticaret merkezleri : 1 sene

Topraklamalara ilişkin dirençlerin muayene ve ölçülmesi : 1 sene

Topraklama tesisleri ile ilgili diğer kontroller : 2 sene

Sabit olmayan tesisler için

Sabit işletme elemanları : 1 sene

Yer değiştirebilen işletme elemanları : 6 ay

Topraklama tesisinin muayene ve denetlenmesinin amacı

  1. Tesisin sağlamlığının denenmesi.
  2. Dokunma gerilimin izin verilen sınırlar içinde olup olmadığının belirlenmesi.

Tesisin sağlamlığına, toprak yasenema direncinin ( topraklama direnci ) ölçülmesi ile karar verilebilir. Topraklama tesisinin dokunma gerilimi açısından yeterli olup olmadığı, topraklama direnci ölçülmesi ile belirlenemez. Farklı topraklayıcı tipleri ve topraklama düzenleri aynı topraklama direncine sahip olmalarına rağmen dokunma gerilimi veya adım gerilimi bakımından farklı özellikler gösterirler.

Topraklayıcılardan akım geçmesi halinde, toprak içinde oluşan potansiyel dağılımı dokunma gerilimini belirler.

Yasal Dayanak: Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği

Paratoner Topraklama Kontrolü Ölçümü; Türk Standartları Enstitüsü tarafından 04.12.1990 tarihinde yayınlanarak 4.1.1976 gün ve 7/11204 saseneı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile yürürlükte bulunan TS622; “Yapıların Senedırımdan Korunması Kuralları” madde 2.11.2’ye göre “Muayeneler tercihen 12 ayı geçmeyen sabit aralıklar ile tekrarlanmalıdır. Muayenelerin yapıldığı mevsimin değişmesi için 12 aydan biraz kısa bir aralığın seçilmesi faydalı olabilir.”

T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yayınlanan Genel Teknik Şartnameler, Bölüm 7, Yapı işleri Genel Teknik Şartnamesi madde 47.15.1’e göre senedırımdan korunma tesisatlarının her çeşidinin bakımı periyodik olarak seneda bir kere yapılacaktır.” Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü’e göre de paratoner topraklama ölçümü bakımlarının yapılması zorunludur.

Can ve mal güvenliğiniz için paratoner bakımlarının ve topraklama ölçümlerinin, yönetmelik ve tüzükler doğrultusunda yapılmasını ÖNEMLE ÖNERİRİZ.

Paratoner Bakımı Esnasında Yapılan İşler

Radyoaktif paratoner başlığı sinyal testi radyasyon ölçüm cihazı NEB-211 ile yapılır.

Aktif paratoner markasına göre test edilebilir özellikte ise başlık testi yapılır.

Radyoaktif ve aktif paratoner tesisatları fiziki muayeneleri yapılarak, TS 622’ye uygun olup olmadığı tespit edilir.

Paratoner topraklama tesisat dirençlerinin ölçülerek, normlara uygun olup olmadığı kontrol edilir.

Paratoner Tesisatı haricinde; işletme, koruma, ups, trafo vb. noktaların topraklama dirençleri ölçülerek normlara uygun olup olmadığı kontrol edilir.

Paratoner Bakım Sonrasında Yapılan İşler:

Kontrol sonunda yapılan iş raporlanarak Elektrik Mühendisleri Odası’na üye SMM Belgeli Mühendis tarafından imzalanır.

Ölçüm için kullanılan topraklama cihazının ve radyasyon ölçüm cihazının kalibrasyon belgeleri, yetkili Elektrik Mühendisi’nin SMM belgesi, yapılan işe ait raporlar ve fatura; adresinize gönderilir.

Elektrik-Topraklama Ölçümleri ve Teknik Kontrolleri

Kuvvetli akım tesisatının ölçüm ve kontrolleri

Aydınlatma tesisatının ölçüm ve kontrolleri

Paratoner tesisatının ölçüm ve kontrolleri

Topraklama tesisatının ölçüm ve kontrolleri

Elektrik tesisatı uygunluk raporu

Gövde koruma topraklaması

Pano ve işletme topraklaması

Patlayıcı ortam elektrik tesisatının kontrolü

Yangın Tesisatı Periyodik Kontrol Muayenesi

Yangında doğabilecek can ve mal kaybını önlemek amacıyla kurulan yangın tesisatı sistemi çok önemlidir. Her an oluşabilecek yangınlara karşı kurulan yangın tesisatının her an hazır olması gerekir. Yangın tesisatı sistemi hastanelerde, okullarda, apartmanlarda ve büyük tesislerde kullanılmaktadır.

Ülkemizde yaşanan yangınların önüne geçmek ve itfaiyeden önce müdahale etmek için kurulan yangın tesisatının ve ekipmanlarının mutlaka her an çalışır durumda olması gerekmektedir. Her an çıkabilecek yangınlara karşı müdahale sistemidir. Bu sistemdeki tesisatın ve ekipmanların mutlaka bakım ve periyodik kontrolleri yapılmalıdır.

Yangın Tesisatı “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ne ve “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğe” tabiidir. Bu yönetmelikte belirtilen ilgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece, tesisatların periyodik kontrolleri yılda 1 defa yapılır. Yangın Tesisatı TS 9811, TS EN 671-3, TS EN 12416-1+A2, TS EN 12416-2+A1, TS EN 12845 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.

Yangın Tesisatı Periyodik Kontrol

PETRA ÖLÇÜM VE MUAYENE HIZMETLERI, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği Yangın tesisatı kontrolleri sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olur.

İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği

Bu Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik

Bu Yönetmeliğin amacı; kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini ve herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını belirlemektir.

Sabit boru tesisatı ve yangın dolapları

MADDE 94- (1) Tesisatın amacı, bina içinde yangın ile mücadelede güvenilir ve yeterli suyun sağlanmasıdır. Bunun için, bina içinde itfaiye su alma hattı ve yangın dolapları tesis edilir:

a)İtfaiye su alma hattı; yangın ile mücadelede, itfaiye personeli ve eğitilmiş personel tarafından kullanılmak üzere tesis edilir. İtfaiye su alma hattı tesisinde aşağıda belirtilen şartlara uyulur:

1) Yüksek binalar ile kat alanı 1000 m2’den fazla olan alışveriş merkezlerinde, otoparklarda ve benzeri yerlerde ıslak veya kuru sabit boru sistemi üzerinde, itfaiye personelinin ve eğitilmiş personelin kullanımına imkân sağlayan bağlantı ağızları bırakılması veya bu bağlantı ağızlarının kaçış merdiveni veya yangın güvenlik holü gibi korunmuş mekânlarda olması şarttır.

2) Herhangi bir noktadan su alma ağzına olan mesafe 60 m’den fazla olamaz.

3) Sabit boru tesisatı üzerinde bulunan bütün hortum bağlantıları, itfaiyenin kullandığı normlarda storz tip 50 mm veya 65 mm çapında olur.

4) Bağlantı ağızlarının, binanın yağmurlama ve yangın dolapları sistemine suyu sağlayan sabit boru tesisatında bırakılması hâlinde, bu bağlantıların ana kolonlar üzerinden doğrudan yapılması gerekir.

  1. b) Yangın dolapları tesisatı; bina içindeki kişilerin yakındaki küçük bir yangını kontrol etmesini ve söndürmesini sağlayabilmek üzere, bina içine tesis edilen sabit bir tesisatı ifade eder. Tesisat, duvarlar üzerine veya kabinler içine monte edilmiş ve kalıcı olarak bir su temin tesisatına bağlanmış olan sabit birimlerden oluşur. Yangın dolaplarının tesisinde aşağıdaki şartlara uyulur:

1) Yüksek binalar ile toplam kapalı kullanım alanı 1000 m2’den büyük imalathane, atölye, depo, otel, motel, sağlık, toplanma amaçlı ve eğitim binalarında ve kapalı kullanım alanı 2000 m2’den büyük bütün binalarda yangın dolabı yapılması mecburidir.

2) Yangın dolapları, her katta ve yangın duvarları ile ayrılmış her bölümde aralarındaki uzaklık 30 m’den fazla olmayacak şekilde düzenlenir. Yangın dolapları mümkün olduğu kadar koridor çıkışı ve merdiven sahanlığı yakınına kolaylıkla görülebilecek şekilde yerleştirilir. Binanın yağmurlama sistemi ile korunması ve katlara itfaiye su alma ağzı bırakılması hâlinde, yangın dolapları, ıslak tip yağmurlama branşman hattından beslenebilir ve aralarındaki uzaklık 45 m’ye kadar çıkarılabilir.

3) Hortumların saklandığı dolabın ve kabinlerin gerekli cihazların döşenmesine izin verecek büyüklükte olması şarttır. Bunların yangın sırasında hortum ve cihazların kullanılmasını zorlaştırmayacak şekilde tasarlanması ve sadece yangın söndürme amacı için kullanılması gerekir.

4) Hortumları serme ve bağlama gibi becerilere sahip eğitilmiş personeli veya itfaiye görevlisi olmayan yapılarda, yuvarlak yarı-sert hortumlu yangın dolaplarının TS EN 671-1′ e uygun olması şarttır. Hortumun, yuvarlak yarı-sert TS EN 694 normuna uygun, çapının 25 mm olması, uzunluğunun 30 m’yi aşmaması ve lüle (lans) kapama, püskürtme veya fıskiye veyahut her üçünü birden yapabilmesi gerekir.

5) İçinde itfaiye su alma ağzı olmayan yuvarlak yarı-sert hortumlu yangın dolaplarında tasarım debisinin 100 l/dak ve lüle girişindeki basıncın 400 kPa olması şarttır. Lüle girişindeki basıncın 700 kPa’ı geçmesi hâlinde, basınç düşürücülerin kullanılması gerekir. Bu tip sistem tek başına sadece Düşük Tehlike ve Orta Tehlike-1 tehlike sınıflarında kullanılabilir.

6) Yetişmiş yangın söndürme görevlisi bulundurulmak mecburiyetinde olan yapılarda kullanılabilecek yassı hortumlu yangın dolaplarının TS EN 671-2 standardına uygun olması şarttır. Yassı hortumun; anma çapının 50 mm’yi, uzunluğunun 20 m’yi geçmemesi ve lüle kapama, püskürtme veya fıskiye veyahut her üçünü birden yapabilmesi gerekir. Dolap tasarım debisinin 400 l/dak ve lüle girişindeki basıncın 600 kPa olması şarttır. Lüle girişindeki basıncın 900 kPa’ı geçmesi hâlinde, basınç düşürücü kullanılır.

7) Binalarda bulunan yangın dolaplarının ve hortum makara sistemlerinin TS EN 671-3 standardında belirtilen periyodik bakımlarının, bina sahibi, yönetici veya sorumlu bina yetkilisi tarafından yaptırılması mecburidir.

Havalandırma ve Klima Tesisatları Muayenesi

Havalandırma tesisatı kapalı alanlara hava akışı sağlayan sistemdir. Havasız ortamları havalandıran bu sistem devamlı taze havayı kapalı ortama aktararak daha rahat ve ferah bir alan sağlar. Sıcaklı ve nemi ortadan kaldıran havalandırma tesisatı sistemi kapalı ortamdaki zehirlenmelerin, yangınların ve patlamaların önüne geçmektedir. Kullanım alanlarına göre farklı çeşitlerde bulunan havalandırma tesisatları büyük önem taşır.Havalandırma çeşitlerine baktığımızda Lokal havalandırma sistemi tek katlı ofis, ev ve işletmeler için uygundur. Merkezi havalandırma sistemleri de çok katlı binalarda, hastanelerde, alışveriş merkezlerinde ve fabrikalarda kullanılmaktadırlar.Kapalı ve havsız ortamlarda hava akımlarının oluşmasının engellemesi ile kullanılan havalandırma tesisatı sistemi “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ne tabiidir.

Projede belirtilen kriterlere uygun olup olmadığının belirlenmesine yönelik olarak yapılır. Havalandırma tesisatları ilgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece, tesisatların periyodik kontrolleri yılda bir yapılır. Petra Muayene, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği havalandırma tesisatı kontrolleri sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olur. Havalandırma ve klima tesisatlarının düzenli ve sürekli kontrol ve muayeneleri yapılmadığı sürece, ihtiyaç duyulması gerekecek bir anda problem çıkartabilir ve çalışmayabilir. Bu problemlerin çok ciddi büyük tehlikelere yol açmaması için havalandırma ve klima tesisatlarının yasal düzenlemelerde açıklanan koşullara uyulması şeklinde periyodik bakımlarının gereği yaptırılmasıdır. Bu yasal zorunluluk, işyerlerinde iş makinaları ve ekipmanlarının kullanılmasına yönelik sağlık ve güvenlik yönünden alınması gereken asgari koşulları düzenleyen İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğincedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2013 yılında yayınlanan bu yönetmelik esaslarına göre, havalandırma ve klima tesisatları, yönetmeliğin Bakım, Onarım ve Periyodik Kontroller İle İlgili Hususlar başlıklı ekinde (Ek 3) tesisatlar maddesinde yer almaktadır. Bu açıdan işletmede bulunan her türlü tesisat arasında havalandırma ve klima tesisatlarının da eğer ilgili standartlarda buna özgü başka bir süre belirtilmemişse yılda en az bir kere kontrol ve muayene ettirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmalar sırasında, önce tesisatın, projede gösterilen kriterlere uygun olup olmadığı kontrol edilmektedir. Daha sonra bu tesisatların, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlarda yer alan kriterlere uygun olup olmadığı araştırılmaktadır. Genel olarak havalandırma ve klima tesisatı düzenli kontrollerinde havalandırma ölçüm yönteminin tespiti, işletme özellikleri bakımından gerekli dış hava miktarının hesaplanması ve anemometre ile hava akım hızı ve debi tayini çalışmaları yapılmaktadır.

Firmamız, havalandırma ve klima tesisatlarının muayenelerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun yapıda gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalarda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

TS 5895 Merkezi klima (iklimlendirme) ve havalandırma tesislerinin işletme ve bakım kuralları

TS 12850 Yetkili servisler – Havalandırma ve klima sistemleri – Klima santralleri, klimalar, soğutucu gruplar, fan-coiller, fanlar (aspiratörler, vantilatörler), hava temizleyici cihazlar ve hava perdeleri vb için – Kurallar

TSE CEN/TR 15500-2 Binaların Enerji Performansı – Isıtma, havalandırma ve klima uygulamalarının kontrolü – Bölüm 2: TR prEN 15500-1’e eşlik eden

TS EN 12102 İklimlendirme cihazları – Isı pompaları ve nem gidericiler elektrik enerjisiyle tahrik edilen kompresörle çalışan hava kaynaklı gürültü ölçümü – Ses güç seviyesinin belirlenmesi

Havalandırma ve Klima Tesisatı Ölçümü

Havalandırma ve Klima Tesisatı Ne Anlama Gelmektedir?

Merkezi iklimlendirme ve havalandırma sistemleri, bugün kapalı alanların bulunduğu alışveriş merkezlerinden fabrika tesislerine kadar, çok yüksek akıllı binalardan en basit konutlara kadar geniş bir uygulama alanına sahiptir. İnsanlar kapalı ortamlarda yaşamlarını devam ettirdiği sürece, bulundukların ortamın  rahat ve konforlu olması, havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin, dış hava koşulları ne olursa olsun doğru bir şekilde çalışması ve şartlandırılan havanın iç ortamlara gönderilmesinde sistemin otomatik  kontrol yapması gereği duyulacaktır. Böyle bir sistemin tek bir merkezden yönetiliyor olması enerji sarfiyatını da en az seviyelere indirmektedir.

Havalandırma ve Klima Tesisatı Ölçümü Yaptırmanın Önemi

Kullanım amacı ne olursa olsun bütün binalarda farklı iklim koşullarında belli bir konforun sağlanması için ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin (HVAC) iyi bir şekilde kontrol edilmesi ihtiyacı duymaktadır. HVAC, İngilizce Heating, Ventilating and Air Conditioning ifadesinin baş harflerinden oluşmuştur ve ısıtma, havalandırma ve soğutma anlamına gelen bir kısaltmadır.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği esasları gereğince işletmelerde lokal ve genel havalandırma koşularının düzenli kontrol ve muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Bu yüzden işletmede bulunan havalandırma sisteminin kapasitesi ölçülmektedir. Aynı zamanda ortamın hijyen ölçüm değerleri ile birlikte standartlarda belirtilen koşullar değerlendirilmekte ve raporlanmaktadır. Söz konusu yönetmelik gereğince ölçüm çalışmaları mutlaka makine mühendisleri, makine teknikerleri veya yüksek teknikerler tarafından yapılmak zorundadır. Yönetmeliğe göre havalandırma ve klima tesisatının projelerde belirtilen kriterlere ve ilgili standart gereklerine uygun olup olmayacağı yılda en az bir kere ölçülmelidir. Uygun test ve muayene cihazları ile ölçülen hava akım hızları kullanılarak deneysel veriler hesaplanır ve mevcut kapasiteler tespit edilir. Bu değerler projede belirtilen teorik kapasitelere uygunsa bir uygunluk belgesi düzenlenir.

Bugün çok sayıda test ve muayene kuruluşu bulunmaktadır ve işletmelere havalandırma ve klima tesisatı ölçüm hizmetleri vermektedir. Bu çerçevede kuruluşumuz PETRA Teknik Kontrol ve Belgelendirme de, havalandırma ve klima tesisatı ölçüm hizmetlerini yetkin bir yönetici ve çalışan kadrosu ve güçlü bir altyapı ile birlikte sunmaktadır.

İş Ekipmanları Kullanımda Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği

Bu yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uygulanması gereken asgari şartları belirtmektir.

20.06.2012 tarihli 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 30 ve 31 inci maddeleri ile 09.01.1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 03.10.2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Yukarıdaki kapsama göre birkaç örnek uygulama aşağıda belirtilmiştir;

* Sütunlu matkap

* Radyal matkap

* Şerit testere

* Hidrolik pres

* Taşlama tezgahı

* Planya tezgahı

* Freze tezgahı

* Torna tezgahı

* CNC tezgahı

* Konveyör bant